NTA Çelik Konstrüksiyon, bilgi ve deneyimini birikimi ile birleştirerek “Endüstriyel Çelik Yapı” sektöründe “Anahtar Teslimi Çözümler” üreten Bursa Merkezli Anadolu’nun ileri gelen bir yapı üretim firmasıdır. İstihdam ettiği tecrübeli teknik eleman ve uygulama kadrosu ile hizmet kalitesini arttırarak, büyümesini sürdürmektedir.
Hizmet Verdiğimiz Alanlar
Çelik Konstürksiyon Nedir ?
Genellikle spor tesislerinde , fabrika binalarında , çelik sanayi yapılarında , uçak hangarlarında , atölyelerde , hangarlarda ve depolarda kullanılan tüm taşıyıcı sistemlerinin çelikten üretildiği özellikle deprem tehlikesi bulunan bölgelerde kurulan geniş açıklık ve yüksekliğe sahip yapı ürünlerine çelik konstrüksiyon denir. Çelik konstrüksiyon yapıları diğer taşıyıcı sistemlere oranla üstün mekanik özelliklere , uygulama kolaylığına ve statik yeteneklere sahiptir . Çelik konstrüksiyon yapılar güvenli ve ekonomik olmasının yanında hızlı kurulum ve sökülüp başka yere taşınma açısından da büyük kolaylık sağlar.
Neden Çelik Konstrüksiyon ?
Yapılarda beton yerine çelik kullanılmasının bazı sebepleri bulunmaktadır.
-
Esnek yapısı sayesinde deprem sırasında sallanır fakat yıkılmaz , ayrıca bu yapıların duvarları da çelikten üretildiği için yalnızca kolon ve kirişlere yük bindirilmeyip yıkılma riski azaltılmış olur.
-
Çelik sağlamlığı , direnci ve dayanıklılığı ile beton ve tahta yapılara göre daha avantajlıdır.
-
Çelik sağlamlığı , direnci ve dayanıklılığı ile beton ve tahta yapılara göre daha avantajlıdır.
-
Kötü zeminli bölgelere uyumlu , taşıdığı yüke oranla daha az yer kaplıyor.
Çelik Konstrüksiyon Yararları
Çelik Konstrüksiyon Yapıların Ömrü Ne Kadardır ?
Çelik konstrüksiyon yapıların ömrü saf metalden üretildikleri için diğer beton yapılara oranla oldukça uzundur. Örneğin çelik yapılar beton yapılar gibi zamanla korozyona uğramaz ve yıpranma , çatlama gibi durumlar gözlenemez . Ayrıca beton yapılarda tesisat montajı bir kere yapılır ve artık değiştirilmesi mümkün değildir. Oysa ki çelik konstrüksiyon yapılarda istenildiği an tesisat yapıları yenilenebilmektedir. Ayrıca beton yapılarda telefon kabloları , duvar içlerinden geçen elektrik tesisatları , elektronik donanımlar vb. değiştirilmesi ve yenilenmesi çok zorken çelik konstrüksiyon yapılarda bu değişimler ve yenilemeler çok rahat yapılabilmektedir.
Çelik Konstrüksiyon Büyütülmeye Elverişli Midir ?
Çelik konstrüksiyon yapılar doğru tasarlandığı takdirde işlev ve dayanıklılık yönünden bir kayba uğramadan güçlendirmek , yapıya yatay ve dikey parçalar eklemek ve hatta yeni katlar dahil etmek mümkündür. İstenildiği takdirde ise eklenen parçalar yeniden sökülebilir bu sebeple çelik konstrüksiyon yapılar aynı zamanda büyütülmeye ve restorasyona oldukça açık yapılardır.
İnşaat – Taahhüt Nedir ?
Mülkiyeti başkalarına ait olacak bir yapının yapılmasını taahhüt ederek inşaat yapan işletmelere “İnşaat Taahhüt İşletmeleri” denir. Tanımdan da anlaşıldığı üzere inşaat taahhüt işletmeleri inşaat yaptırmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler adına inşaat yapım faaliyetlerini üstlenirler. Bu ilişki işveren (inşaatı yaptıracak gerçek veya tüzel kişi) ile inşaat taahhüt işletmesi arasında yapılacak bir sözleşme ile başlar.
İşveren ile inşaat taahhüt işletmeleri arasında yapının inşa edilmesine ilişkin olarak yapılacak sözleşmeden önce, işverenin yapması gereken bazı işlemler vardır:
-
Projenin hazırlanması,
-
Keşif bedelinin belirlenmesi,
-
Fiyatlandırma yönteminin tespiti,
-
Teklif alma yönteminin belirlenmesi,
-
Projenin ihaleye çıkarılması.
İhaleye çıkarılan projeye taahhüt işletmeleri tarafından teklif verilir. Verilen teklifler işveren tarafından değerlendirilir ve en uygun teklifi veren inşaat taahhüt işletmesi ile sözleşme imzalanır ve inşaata başlanır.
İnşaat Taahhütlerinde İzlenen Süreç:
Müteahhitlik Nedir ?
Müteahhitlik, müteahhit özelliklerine sahip kişi veya kurumun yaptığı işe denir. Müteahhitlik için örnek verecek olursak, bir arsa veya araziye ev veya bina yaptırmak isteyenlerin başvurduğu kurum veya kişiler müteahhitlerdir.Mesela kat karşılığı anlaştığınız müteahhit firması arsayı inceler, inşaat planlaması yapar, hazırladığı plana belediyeden ruhsat çıkarma işlemlerini yapar ve izin alındıktan sonra kaba inşaat çalışmaları başlar.Kaba inşaattan sonra sıva, şap atılması, elektrik, su ve doğalgaz hatlarının döşenmesi, fayans, kalebodur, kartonpiyer, kapı ve pencere, boya badana gibi ince işler yapılır.
Kaba inşaat bittikten sonra yukarıdaki ince işlerin yapılması için müteahhit ortak çalıştığı firmalardan yardım alarak işleri yerine getirir.Bu çalışmaların sonunda müteahhit belirttiği süre içerisinde bina inşaatını bitirmiş olur. Belirtmek gerekir ki müteahhitlik çalışma belgesine sahip olmayan firmalara cezai işlem uygulanır, müteahhitlik yapabilmek için müteahhitlik ruhsatına sahip olmak gerekir.
Müteahhit Kime Denir ?
Müteahhit, kendinden başkaları için inşaat, yapı veya ticari bir işi üstlenen ve bu konuda taahhüt veren kimseye denir.
Müteahhitlik Yetki Belgesi
Müteahhitlik belgesi, inşaat yapı ve tesisat işlerinde çalışan usta kişilere Mesleki Yeterlilik Kurumu ve bu kurum tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlar tarafından verilen belgeye denir.
Müteahhit Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir ?
Mimarlık – Mühendislik Nedir ?
Mimari mühendislik veya yapı mühendisliği, bina ve yapı tasarımı ve teknolojisi prensiplerine dayalı bir inşaat mühendisliği dalıdır. Çelik yapılar, betonarme yapılar, ahşap yapılar, yapı statiği ve yapı dinamiği başlıca uzmanlık alanlarıdır.
Yapı mühendisi önce yapılacak yapının yapılış amacı hakkında bilgi edinir. Yapının inşaatında kullanılacak malzeme, yapının türü ve cinsine göre seçilir. Daha sonra yapılacak yapı matematiksel modele dönüştürülür. Yapıda dış etkilerden oluşan kuvvetler matematiksel ve idealleştirilmiş model üzerinde, değişik yöntemlerle hesaplanır.
Yapı mühendisi yapılacak yapıyı etkileyen kuvvetleri hesapladıktan sonra yapı elemanlarını boyutlandırmaya başlar. Boyutlandırma sırasında fizik kuralları dışında önceden belirlenmiş olan yönetmeliklere başvurulur.
Bir mimari mühendis şu şekillerde tanımlanabilir:
Yapısal, mekanik, elektrik, inşaat veya diğer tasarım ve yapı mühendisliği alanlarında bir mühendistir.
Amerika Birleşik Devletleri’nde profesyonel lisanslı bir mühendislik dalıdır.
Resmen bazı ülkelerde, bir profesyonel mimar ile eş anlamlı olarak kullanılabilmektedir.
Yapı mühendisliğinin amacı; yapıları belirli bir güvenlik, yeterli bir rijitlik ve en ekonomik olarak boyutlandırmaktır.
Belirli güvenlik: Yönetmeliklerde belirtilen emniyetli yükleme sınırı.
Yeterli rijitlik: Değişik oturmaları önlemek, sehim şartlarını sağlamak, hesaplarda yapılan mesnet kabullerine uygun imalat yapmak.
Ekonomiklik: Boyutları güvenli tarafta kalmak şartıyla, en az maliyetli bir biçimde belirlemek.